Hattuvaara

Vähäpellon Halitar

RotuSuomenhevonen Rekisterinumero VH17-
Syntymäaika02.12.2016 4v - 04.03.2017ikääntyy satunnaisesti
Skp väri säkäTamma vaaleanpunarautias 160cm Tasoko HeA re 100cm me Helppo va Vaativa
Omistaja turjake VRL-07415 KasvattajaVähäpelto

R.I.P. 21.01.2018 Halitar menehtyi yön aikana ähkyyn.

Peetsi
sh tprt 160cm
KTK-II
ii. Paaski
sh trn 157cm
iii. Paasikivi
iie. I.N. Kaissa
ie. Juolikka
sh tprt 160cm
iei. Jarhonen
iee. Kuustyrni
Hurppura
sh prt 157cm
ei. Tuppura
sh prt 157cm
eii. Nastapio
eie. Uushopea
ee. Seesteri
sh tprt 154cm
eei. Kestohoopo
eee. Tilkkuhööri

i. Paaski on tummanruunikko, 157cm korkea suomenhevosori joka viettää tätä nykyä varsin ansaittuja eläkepäiviään Varsinais-Suomessa. Varsinaisena monitoimihevosenakin tunnettu hevonen on ehtinyt nuoruusvuosinaan tehdä vaikka ja mitä, sillä ori kilpaili seitsemän vuotiaaksi valjakkoajon parissa kunnes se siirtyi uuden omistajan myötä enemmän ratsuhommiin. Pitkään kouluratsastuksessa kilpaillut ori kuitenkin osoitti loistavaa hyppykapasiteettia myös rata- ja maastoestepuolelle, joten viimeisinä vuosinaan ori oli tuttu näky alue- ja kansallisen tason kilpailuissa niin koulu-, este- kuin kenttäpuolellakin. Rohkeaksi, aavistuksen itsepäiseksi kuvailtu ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolla ja ennen eläkeelle siirtymistä ori astui luomuna muutamia kymmeniä tammoja. Paaskin jälkeläisiä on yhdistänyt rohkea luonne sekä monipuoliset käyttömahdollisuudet niin ratsuna kuin valjakkohevosena.

ii. Paasikivi edustaa vanhanajan suomenhevoskantaa, jonka suvussa yhdistyy mielenkiintoisesti sekä ravi- että työhevoset. Melko massiivirakenteinen ori on rakenteltaan korrekti; sillä on pyöreä vankka runko, hyvin kiinnittynyt lihaksikas kaula ja kohtuulliset jalka-asennot. Tummanruunikko ori on nuorena ratsukoulutettu, jonka yhteydessä sillä on ajettu työ- ja valjakkoajoa. Hyvän ajettavuuden omaavan Paasikiven leipälaji lieneekin valjakkoajo, jossa ori on kilpaillut vaativalla tasolla sekä yksilönä että parivaljakkona. Ori on kuitenkin myös oivallinen ratsu varsinkin kouluratsastusta ajatellen; se on herkkä ja kuuliainen ratsastaa ja sillä on hyvä tasapaino tehdä vaativampiakin kouluratsastusliikkeitä. Esteratsastuksessa ori ei koskaan loistanut sen kummemmin, mutta sillä otettiin säännöllisen epäsäännöllisesti hyvän mielen hyppyjä kotiolosuhteissa. Työ- ja ratsukantakirjaan II-palkittua oria ei käytetty juuri jalostukseen, sillä Paasikiven elinkaaren aikana se ei vaikuttanut kummoiselta periyttäjältä. Jälkeläisten kasvaessa aikuisiksi kilpahevosiksi pystyttiin toteamaan, että Paasikivi jätti jälkeensä kestäviä suorittajahevosia niin ratsu- kuin valjakkopuolelle.

ie. I.N. Kaissa oli kuvankaunis sysirautias tamma, jonka päätä koristi symmetrinen tähtikuvio. I.N. Kaissa oli hyvin tavanomainen 1990-luvun suomenhevonen; se vaihtoi kotia vain kertaalleen kasvattajaltaan, eli onnellisen elämän monipuolisena harrastehevosena ja teki seitsemän vuotiaana yhden varsan. Kilttinä ja rauhallisena tunnettu tamma oli koko kylän suosikkeja, sillä tamma tarjosi talviaikaan naapurin lapsille rekikyytejä, osallistui kylätapahtumiin talutusratsuna ja sen kanssa saattoi viettää kesäisin laitumella aikaa pitkiäkin aikoja sen seurallisen ja ihmisystävällisen luonteen vuoksi. Tamma kävi vanhuuden päivillään myös muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä, jossa se sai melko hyviä pisteitä sekä rakenteesta, että liikkeistään. Useasti näyttelyn parhaana veteraanina palkittu tamma menehtyi äkilliseen ähkyyn 22-vuotiaana jättäen taakseen loputtoman surun ja kaipuun.

e. Juolikka on tummanpunarautias, 160cm korkea tamma joka päätyi kasvattajaltaan jo maitovarsana kilpaurheilusta kiinnostuneeseen kotiin. Herkäksi ja jopa kuumaksi kuvailtu tamma on luonteeltaan kuitenkin vastaanottavainen työmyyrä, jonka ansiosta tamma on ollut melko helppo opettaa esimerkiksi ajolle ja ratsastukseen. Juolikka on haalinut menestystä jo hyvin nuorena, sillä tamma palkittiin 3-vuotiaana parhaana askellajihevosena suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa, kun taas 4-vuotiaana se palkittiin kolmanneksi parhaana estehevosena. Kuusivuotiaana helppoja koulu-, este- ja kenttäratsastusluokkia kilpaillut tamma teki debyyttinsä myös valjakkoajon saralla, jonka kausi huipentui syksyllä kasvattajakilpailuun. Ammattitaidolla rakennettu tamma pärjäsi kasvattajakilpailuissa paremmin, kuin kukaan uskalsi edes toivoa, sillä tamma voitti kasvattajakilpailun kouluosuuden ylivoimaisin pistein. Sen jälkeen tamma on kilpaillut kansallisella tasolla lajissa kuin lajissa, mutta on nyt vanhemmiten siirtynyt kilpailemaan junioriratsastajan kanssa pelkästään kouluratsastuksen pariin.

ei. Jarhonen oli aikansa legenda, sillä ori kilpaili hyvin tuloksin niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa. Itsepäisen ja kuumankin luonteen omaava ori oli omiaan ratsastajalla, joka oli herkkä ja antoi hevoselle tilaa sillä mitä enemmän Jarhonen sai tehdä itse, sen parempi lopputulos yleensä oli. Vaikuttavan hyppytyylin ja tasapainon omaava ori oli osaava myös kouluratsuna, mutta sen todellinen luonne ja suorituskyky tuli esiin usein rataesteiden uusintateillä sekä kenttäratsastuksen maastoestekokeissa. Lujan ja vahvatahtoisen luonteen sekä fyysisen kestävyyden omaava ori teki tulosta myös avoimissa 120cm ja CIC1 luokissa, mutta sen suurimpia saavutuksia on muun muassa kaksi kenttämestaruusmitalia ja kolme estemestaruusmitalia. Ratsukantakirjaan III-palkitulla orilla oli hyvät tyypit, syvä ja avoin runko, aavistuksen köyry lanne ja jyrkkä lautanen. Jalat orilla oli kuivanlaiset, etujalat aavistuksen hajavarpaiset. Jarhosta käytettiin melko paljon varsinkin tammoilla, jotka olivat tehneet itsekin uraa este- ja kenttäratsastuksen parissa. Jarhosen jälkeläisiä yhdistää hyvä kestävyys, monipuolisuus sekä erinomainen hyppykyky.

ee. Kuustyrni on kuvankaunis tummanpunarautias suomenhevostamma, jolla on suuria valkoisia merkkejä muun muassa läsin, sukkien sekä valkoluomien myötä. Herasilmäinen tamma oli kuuma ja toisinaan jopa hieman hätäinen hevonen ratsastaa, mutta osaavalla ja rauhallisella ratsastajalla tamma oli voittamaton ratsu este- ja kenttähevosena. Avoimia 120cm ja CIC1 luokkia kilpaillut tamma oli esteitä hypätessä pomminvarma hevonen, jonka kanssa ei koskaan tarvinnut pelätä ratsusta irtaantumista sillä se eteni esteeltä esteelle luotettavan höyryveturin tavoin. Ratsukantakirja I-palkitulla tammalla on erittäin hyvät tyypit, pyöreä avoin runko, pitkä ja vahva kaareva kaula. Sillä oli kestävät jalat, joskin takajalat olivat aavistuksen ahdasasentoiset. Tamman kaviot olivat hyvänpuoleiset, eikä sillä ollut raskaan kilpaurankaan jälkeen minkäänlaisia muutoksia jaloissa. Kuustyrni varsoi ensimmäisen varsan 4-vuotiaana joka valitettavasti menehtyi tapaturmaisesti vain muutaman vuoden ikäisenä. Toisen ja samalla myös viimeisen varsan Kuustyrni synnytti 17-vuotiaana, jota se hoiti suurella rakkaudella vielä erottamisenkin jälkeen.

i. Tuppura on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Punarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Tuppura on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja.

ii. Nastapio on oikea suvun mustalammas, sillä ravisuvusta periytyvä ori on eksynyt raviratojen sijaan ratsujen maailmaan. Periytymisestään huolimatta Nastapio edustaa perinteistä suomenhevosratsua, sillä orilla on pyöreä ja kompakti rakenne, hyvät jalka-asennot ja ratsulle tyypilliset tahdikkaat, ilmavat liikkeet. Nuorempana ajolle opetettu ori on kilpaillut nuoruusvuotensa kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajan tyttären kasvaessa poneista ulos, Nastapiolla alettiin treenaamaan myös rataesteiden parissa. Varsin hyvän ratsastettavuuden ja simppelin luonteen omaavasta orista kuoriutui hiljalleen oikea haka este- ja kenttäratsastuksen pariin, sillä orilla oli ilmavan ja terävän hyppytyylin lisäksi melko hyvä ja varovainen tekniikka. Vanhoilla päivillään ori kilpailikin Vaativa B tasolla kouluratsastuksessa ammattiratsastajan kanssa, jonka lisäksi se kilpaili avoimia 120cm ja yhden tähden kenttäluokkia nuoren juniorin kanssa. Juoksija- ja ratsukantakirjaan I-palkittua oria käytettiin melko paljon jalostukseen, joskin valtaosa varsoista on päätynyt ratsupuolelle. Nastapion tiedetään periyttäneen jälkeläisille hyvän luonteen lisäksi kapasiteettia lajiin kuin lajiin.

ie. Uushopea edustaa vanhanajan sukulinjaa, joka on lähes kadonnut suomenhevosten suvuista. Varsin kompaktin rakenteen omaava tamma oli upea ilmestys jo pelkästään hopeanruunikon värinsä vuoksi, mutta kuulopuheiden mukaan tamman luonne on ollut vielä tärkeämmässä roolissa sen fanijoukon keskuudessa. Uushopean kuvaillaan olleen varsin simppeli, ihmisrakas hevonen, jonka kanssa pystyi harrastamaan monipuolisesti niin ratsain kuin ajaen, jonka lisäksi tamma kyyditsi kylän lapsia muun muassa rekiajeluiden muodossa. Mikään kilparatojen konkari tamma ei ollut, mutta sitä käytettiin toisinaan valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa tamma palkittiin usein näyttelyn parhaana hevosena ja/tai tammana. Hyvän luonteen, rakenteen sekä erikoisen sukulinjan vuoksi Uushopeaa käytettiin muutaman varsan verran jalostukseen. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on tammaa ja yksi ori. Jälkeläisiä yhdistää helppo käsiteltävyys sekä hyvä rakenne jonka lisäksi orijälkeläinen on pärjännyt upeasti myös kansallisilla kilparadoilla. Uushopea lopetettiin vuonna 2003 26-vuoden ikäisenä vanhuuden tuomiin vaivoihin.

e. Seesteri on tummanpunarautias, 154cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Seesteri palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Seesteri menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa jäi orpovarsaksi.

ei. Kestohoopo on ruunikko suomenhevosori, jonka tietää oletettavasti kaikki sellaiset ihmiset, jotka seuraavat suomenhevosten menestymistä. Kestohoopo oli nuorena oripoikana varsinainen kuivanmaan orava, eikä se pärjännyt ikäluokkakilpailuissa nimeksikään. Orilta tuntui puuttuvan kaikista askellajeista tahti ja irtonaisuus, jonka lisäksi sen tasapaino tuntui olevan luokattoman huono. 6-vuotiaana ori kuitenkin löysi hiljalleen itsestään puuttuvia palasia ja se kasvatti nopeaan tahtiin puuttuvan lihasmassan. Lihasmassaa saatuaan sen liikkeet sekä tasapaino parani huomattavasti ja kasvattaja halusi ilmoittaa orin kasvattajakilpailuun. Kesän ahkeran treenaamisen myötä Kestohoopo teki jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa - se nimittäin sijoittui estekokeessa toiseksi erittäin siistillä ja tasapainoisella radalla! Kasvattajakilpailu tuntui olevan vasta lastenleikkiä, sillä vuosien myötä ori on nähty kansallisilla radoilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa jonka lisäksi ori on osallistunut jokaisessa lajissa mestaruustaistoihin saaden kolme mitalia kenttäratsastuksesta. Ratsukantakirjaan II-palkittua suomenhevosoria on käytetty melko runsaasti jalostukseen sen kompaktin rakenteen sekä hieman erikoisemman suvun vuoksi. Kestohoopon jälkeläisiä yhdistää erinomainen laatu, joka on vienyt jälkeläiset useamman lajin pariin.

ee. Tilkkuhööri on hyvin tavanomainen suomenhevostamma, jonka suurin elämäntehtävä on ollut suorittaa hyvän ystävän ja harrastehevosen virkaa. Osittain ravisuvusta periytyvä tamma on rakenteeltaan varsin korrekti; sillä on selkeiden leimojen lisäksi vahva ylälinja, sopusuhtainen ja pyöreä runko sekä melko hyväasentoiset jalat. Ryhdikkäällä tammalla on lennokkaat ja ilmavat liikkeet, joita sen tiedetään periyttäneen molemmille tammajälkeläisilleenkin. Herkän ja melko kuuman luonteen omaavan tamman kanssa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti erinäisissä valmennuksissa, joiden kautta tamma tuli tutuksi ammattilaisille ja sen myötä sen molemmat jälkeläiset saatiin myytyä ammattilaisille aktiivikäyttöön. Vaikka Tilkkuhööri ei ole itse kilpaillut minkään lajin parissa kyläkisoja poislukien, on kivan rakenteen ja hyvän liikemekanismin omaavaa tammaa on käytetty satunnaisesti valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa se on pärjännyt upeasti saaden kerta toisensa jälkeen I-palkintoja. Tänään Tilkkuhööri viettää leppoisaa eläkeläishevosen virkaa 26-vuoden ikäisenä pienessä laumassa pitkiä aikoja tarhaten sekä muutamia kertoja viikossa maastoillen.

© kasvattaja!

Saavutukset

Kilpailutulokset

ERJ:n kilpailutulokset (00:0-0-0)
25.04.2017 ERJ Kaunovaara 90cm 02/30
12.07.2017 ERJ Yateley Showjumpers 50cm 03/30
13.07.2017 ERJ Yateley Showjumpers 50cm 04/30
21.08.2017 ERJ Ros Cirein 90cm 05/30
26.08.2017 ERJ Ros Cirein 90cm 05/30
16.08.2017 ERJ Mörkövaara 60cm 05/30
20.08.2017 ERJ Mörkövaara 60cm 03/30
21.08.2017 ERJ Mörkövaara 60cm 02/30
09.10.2017 ERJ Team J&K 60cm 06/38
09.10.2017 ERJ Team J&K 100cm 06/40
10.10.2017 ERJ Team J&K 60cm 02/38
KRJ:n kilpailutulokset (00:0-0-0)
21.04.2017 KRJ Kievarinkuja Helppo A 01/40
22.04.2017 KRJ Kievarinkuja Helppo A 05/40
24.04.2017 KRJ Kievarinkuja Helppo A 06/40
28.04.2017 KRJ Kievarinkuja Helppo A 04/40
16.05.2017 KRJ Kingsfall Helppo A 02/30
23.10.2017 KRJ Teilikorpi hea 06/40
26.10.2017 KRJ Teilikorpi Helppo A 06/40
30.10.2017 KRJ Teilikorpi Helppo A 04/40
01.11.2017 KRJ Leijonalaakso Helppo A 01/40
03.11.2017 KRJ Leijonalaakso Helppo A 01/40
KERJ:n kilpailutulokset (00:0-0-0)
18.06.2017 KERJ Adina Tuttari 04/20
VVJ:n kilpailutulokset (00:0-0-0)

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   This is a sim-game stable
Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © tanakawho (CC BY-NC 2.0)